Loading color scheme

Mašinska obrada

U ponudi imamo i mašinsku obradu na CNC strugovima,CNC glodalicama, CNC žica , erizomatima , mašinsko brušenje i mašinsko bušenje. Za mašinsku obradu je potrebno da nam dostavite uzorak pozicije ili radionički crtež.
Struganje je proces obrade metala rezanjem kod kog se koriste statični (nerotirajući) alat dok se obradak okreće.
Kod struganja obradak izvodi glavno obrtno kretanje dok alat izvodi pomoćno pravolinijsko kretanje, koje je u kinematičkoj vezi sa glavnim kretanjem.
U početku je struganje bilo vezano skoro isključivo za obradu cilindričnih dijelova (2D), a dalje je razvijanjem tehnologije (dodavanjem pogonjenih alata) omogućena obrada koja uključuje i glodačke operacije (3,5+D).
Struganje možemo grubo podjeliti na:
•    unutrašnje i spoljašnje
•    aksijalno i radijalno
Za svaki od ovih tipova potrebno je koristiti odgovarajući alat.
Posle struganja, glodanje je najvažniji postupak obrade metala. Glodanje je takav postupak kod kojeg alat vrši glavno kretanje. Tim postupkom možemo obraditi zupčanike, ravne ploče, navoje... Pomoćno kretanje kod glodanja je pod uglom u odnosu na osu rotacije alata i obavlja ga obradak ili alat. Zato je glodanje složenija operacija od bušenja i struganja zbog većeg broja oštrica.
Glodalo služi za raznu upotrebu obrade materijala. Na primer služi za: rezanje navoja, izradu džepova, zupčanika, za izrezivanje, urezivanje, poravnanje itd. Zbog toga postoje glodala različitih dimenzija.
Elektroerozija žicom se koristi uglavnom za izradu dijelova i alata od materijala koji se teško obrađuju (npr. kaljeni čelik, inox, aluminij, bakar…). Proizvodi se odlikuju visokom kvalitetom obrađene površine.
Erodiranje predstavlja osnovni segment proizvodnje s obzirom na mogućnost obrade svih vrsta elektroprovodnih materijala bez obzira na tvrdoću, kao i izradne mogućnosti s obzirom da se radi o numerički upravljanim mašinama.